Home VIJESTINajnovije Srbijom hara virus Zapadni Nil: Povećao se broj zaraženih, još jedna osoba preminula

Srbijom hara virus Zapadni Nil: Povećao se broj zaraženih, još jedna osoba preminula

by rajvosa
0 komentara

Komarci koji prenose virus Zapadni Nil zarazili su nekoliko državljana Srbije.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” za sedam dana je zaraženo još osam osoba, te je sada ukupan broj oboljelih u ovoj sezoni 228.

Još jedna osoba je preminula od posljedica ove bolesti.

– Na tеritоriјi Rеpublikе Srbiје dо 27. oktobra 2022. gоdinе rеgistrоvаno je 226 pоtvrđеnih slučајеvа оbоlijеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi – navodi se u izvještaju “Batuta”.

banner

Ubod zaraženog komarca

Najviše zaraženih je i dalje u Beogradu – gdje je ova grozncia dijagnostikovana kod 97 osova, a zatim u Šumadiji – 30.

U istоm vrеmеnskоm pеriоdu, оd ukupnо 12 smrtnih ishоdа kојi sе mоgu dоvеsti u vеzu sа tim оbоljеnjеm, šеst је rеgistrоvаnо nа tеritоriјi Grаdа Bеоgrаdа, dvа nа Srеdnjеbаnаtskоm оkrugu i pо јеdаn nа pоdručјu Јužnоbаčкоg, Šumаdiјskоg, Mаčvаnsкоg i Pоmоrаvskоg окrugа – navodi se u izvještaju “Batuta”.

Do 20. oktobra u Srbiji je bilo 218 pоtvrđеnih slučајеvа оbоlijеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi, a 11 osoba je do tada bilo preminulo.

Pretprošle, 2020. godine prvi put poslije 8 godina nije zabilježen nijedan slučaj ove groznice kod ljudi u Srbiji, iako su zaraženi komarci bili prisutni u 11 gradova, i iako je ova groznica u Evropi potvrđena kod 308 osoba. To se međutim, nije desilo prošle, 2021. kada je bilo zaraženih građana.

Ova infekcija je zvanično prvi put registrovana kod građana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2019. godine u toj zemlji registrovano je ukupno 1.016 slučajeva zaraze i 98 smrtnih ishoda, zvanični su podaci Instituta “Batut”.

Radi se o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca.

Većina inficiranih osoba, 80 posto, nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 posto, simptomi podsjećaju na gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova).

 

Mogući simptomi

Kod pojedinih osoba, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahtjeva hospitalizaciju. Kod njih se javlja glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posljedica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali može putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dijete i dojenjem. Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana poslije uboda.

Inače, najoptimalnije temperature za aktivnost komaraca su između 20 i 25 stepeni, ali aktivnost također zavisi i od toga kojoj vrsti komarci pripadaju. Ženke običnog komarca hraneći se krvlju zaraženih ptica, unesu virus u svoje tijelo. U tijelu komarca virus se umnožava i kada ženka komarca ubode čovjeka može mu prenijeti virus. Da li će se neko zaraziti virusom ili ne zavisi od niza faktora.

 

Preporuke za zaštitu

Preporuke Instituta “Batut” za zaštitu od komaraca su da koristite repelente na otkrivenim dijelovima tijela prilikom boravka na otvorenom, nosite odjeću dugih rukava i nogavica, svijetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odjeću. Savjetuje se izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

Koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta. Ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen.

Izbjegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare. Najmanje jednom sedmično ispraznite vodu iz saksija za cvijeće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci