Home VIJESTIBiH Nema osnova za poskupljenje cigareta: Povećanje akcize za 0,02 KM neće utjecati na trenutne cijene

Nema osnova za poskupljenje cigareta: Povećanje akcize za 0,02 KM neće utjecati na trenutne cijene

by rajvosa
0 komentara

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas na svojoj 4. elektronskoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna akciza iznosit će 167,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Sa 3,33 na 3,35 KM

Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Međutim, to nije dovoljno da bi se korigovale, odnosno poskupjele cigarete.

Kako je za portal “Avaza” pojasnio Rako Kovačević, portparol UIO, povećanjem akcize za dva feninga nema osnova za poskupljenje cigareta.

Slobodno formiranje cijena na tržištu

– Minimalna akciza se izračunava na bazi najprodavanije kategorije cigareta u proteklih godinu. Na primjer, ukoliko kutija cigareta košta 6,70 KM, ta cijena se množi sa 42 posto. To je 2,81 i na to se doda specifična akciza 1,65 KM. Dakle, na kutiju cigareta koja košta 6,70 plaća se 4,45 KM akciza, što je više od 3,35, koliko od 1. januara 2023. mora biti minimalna akciza. Dakle, nema osnova da poskupi – pojašnjava nam Kovačević.

Ipak, podsjeća da je u BiH slobodno formiranje cijena na tržištu, te da proizvođači uvijek mogu korigovati cijene, ali da to UIO moraju dostaviti 30 dana ranije.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci