Home VIJESTIBiH Dodik pozvao na proteste: CIK je odmetnuta grupa, RS će sama provoditi izbore

Dodik pozvao na proteste: CIK je odmetnuta grupa, RS će sama provoditi izbore

by rajvosa
0 komentara

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik danas se obratio medijima u Banjoj Luci gdje je najavio zakon o izborima RS.

Na početku obraćanja on je izjavio da se trenutna situacija s izborima može odraziti i na ekonomsku situaciju u RS.

– Već 26. oktrobra želimo da održimo sjednicu NSRS kako bi smo kroz rebalans omogućili povećanje plaća i penzija, a za 1. novembar sjednicu NSRS po starom sazivu, kojem ističe 2. novembra mandat, i na toj sjednici ćemo usvojiti novi budžet. Time ćemo RS omogućiti da nastavi svoj uobičajeno razvojni put i učiniti sve da ono što smo iskazli kao našte politike omogućiti budžetom – rekao je Dodik tokom današnjeg obraćanja.

Ispravna ekonomska politika

– Budžet se radi na bazi ovih principa. On će imati povećanje od 5 posto i odražava rast u RS. To je dokaz ispravne ekonomske politike –  naveo je Dodik.

Time će se, kako on navodi spriječiti špekulacije da neće biti moguće formirati vlast.

– Režim privremenog finansiranja je za nas neprihvatljiv. Zato smo se odlučili na ovo. Ovaj budžet će odraziti snagu RS. 1. novembra očekujem da se NSRS sastane, Vlada je već danas uputila zahtjev za rebalans – izjavio je lider SNSD-a.

Dodik je dodao da vladajuća skupštinska većina ima snagu da ovo usvoji.

– Opozicija žele da se u RS desi što gora situacija, jer to bolje za njih. Zato žele penzionere i borce da dovedu u što gori položaj – kazao je on.

Osim toga govorio je i o statutu kandidata za BiH u EU, gdje misli da to nije dobra vijest.

– To nije dobra vijest. Oni pokušavaju time da zadrže lažnog visokog predstavnike i zadrže sudije strance u Ustavnom sudu BiH. To nije pošteno i nije fer od briselske administracije. Oni zbog svojih igara to rade. Mi nećemo visokog predstavnika niti strane sudije. Evropa nam je ovih godina govorila da trebamo provoditi reforme, a kad BiH dobije status kandidata da se gasi OHR. Sad su promijenili stav. Taj kandidatski status je ponuda koja nije fer. Ako je to namjera onda mi ne možemo prihvatiti taj prijedlog s oduševljenjem. Mi to ne možemo spriječiti, ali ćemo svoje politike prilagoditi – izjavio je on.

 

Pobjeda neupitna

– Opet nam nameću nekih devet tačaka. Ja sam rekao već za 14 prioriteta, da tri neće nikad biti usvojene. One su protiv RS. Te preporuke mogu sve biti na stolu i da se u isto vrijeme usvoje. Zašto nam stavljaju javne nabavke, a ne i OHR? Zašto to ne stavite na dnevni red? Šmit (Schmidt) je nelegalan, lažan. On je izmišljen – naveo je Dodik.

 

Potom je Dodik najavio zakon o izborima RS koji će biti usvojen brzo.

– Nećemo da skrnavimo položaj RS i vratit ćemo nadležnosti. Brzo ćemo donijeti zakon o izborima u RS i vratiti nadležnost nad izborima. Da to vodi Republička izborna komisija, a ne uzurpatorski CIK. Pobjeda je neupitna. Odstupanja su statistička greška. Opozicija pravi od svega predstavu – kaže Dodik.

Dalje je kazao da CIK sutra mora objaviti preliminarne rezultate, koji su, kako kaže, slični konačnim.

– CIK je odmetnuta grupa. Mi smo u okviru koalicije dogovorili i pozivam narod da dođe u Banja Luku u utorak u što većem broju. Da pokažemo solidarnost. Ako RS-u oduzmu slobodu izbora, to nam oduzima pravo na postojanje. Muslimanski faktor u Sarajevu želi da ukine RS. Neshvatljivo je da neki iz opozicije žele napraviti veliku priču od ovoga. Destabilizacija RS se pokušala još u izbornoj noći – rekao je Dodik.

– Sutra, ne bude li preliminarnih rezultata kako zakon nalaže, mi ćemo ustati sa ozbiljnim krivičnim prijavama podinačno za svakog člana CIK-a – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci