Home VIJESTIBiH Respiratorska mafija: U izvještaju o napretku BiH Brisel opet spominje crnolistaša Fadila Novalića

Respiratorska mafija: U izvještaju o napretku BiH Brisel opet spominje crnolistaša Fadila Novalića

by rajvosa
0 komentara

U izvještaju Evropske komisije o napretku BiH na putu ka EU, koji je objavljen prije dva dana, ponovo se spominje i sudski proces crnolistašu Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, kojem se sudi za koruptivne radnje prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine koji su iz budžeta plaćeni 10,5 miliona KM.

U izvještaju se navodi da se u Sudu neopravdano odugovlači s suđenjem.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je proces protiv premijera FBiH i ministra finansija FBiH, suspendovanog direktora Civilne zaštite FBiH i privatnog subjekta (predmet Novalić i dr.), u vezi sa prevarom u javnoj nabavci medicinske opreme za COVID-19.

Faksimil izvještaja Evropske komisije

banner

Sud BiH je veoma loše vodio suđenje, što je rezultiralo velikim i neopravdanim odugovlačenjem, što je uticalo i na sastav sudskog vijeća, jer je njegov predsjednik otišao u penziju.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je dvije dodatne istrage, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo jedan predmet u vezi s ovim. Ovi slučajevi su naširoko izvještavani u medijima, a istrage su u toku.

Neophodno je da tužilaštvo i pravosudne službe obezbijede nezavisno, djelotvorno i nepristrasno sudsko praćenje u ovim slučajevima, koji imaju veliki odjek u javnosti i izazivaju zabrinutost za stanje korupcije u zemlji, navodi se u izvještaju.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci