Home VIJESTIBiH Ćiro posvađao Zavidovićane i vlast Kantona Sarajevo

Ćiro posvađao Zavidovićane i vlast Kantona Sarajevo

by rajvosa
0 komentara

Vlada Kantona Sarajevo će, posredstvom Turističke zajednice KS, podržati otkup parne lokomotive koja će se kao eksponat koristiti na obnovljenoj Bistričkoj stanici u Starom Gradu, saopćeno je iz Vlade KS prije nekoliko dana.

– Parna lokomotiva „Kusače“ stara je 121 godinu i jedna je od najstarijih u našoj zemlji. Na zahtjev Grada Sarajeva, učestvovali smo u sufinansiranju nabavke ove lokomotive jer će sigurno upotpuniti sadržaj Bistričke stanice, a samim tim je i učiniti zanimljivijom turistima -naveo je tada ministar privrede KS Adnan Delić.

Duševna bol

No, ova informacija dovela je do velikog nezadovoljstva građana Zavidovića, koji su, sudeći prema brojnim komentarima na društvenim mrežama, optužili Vladu KS, ali i gradonačelnicu Benjaminu Karić, da im se „oduzimanjem simbola i otimanjem imovine nanosi duševna bol“.

Građani su Delića i Karić zamolili da odustanu od ove namjere zbog građana Zavidovića jer nadležni u njihovom gradu „ne vrednuju ni naslijeđe ni ljude“.

– U slučaju kada je Ćiro trebao biti prodat kao staro željezo i potpuno uništen, javio se Grad Sarajevo da ga otkupi, revitalizira, sačuva i napravi od njega turističku atrakciju. Jedini krivac u svemu ovome može biti isključivo neodgovorna vlast koja je dopustila da Ćiro godinama propada (trenutno je u užasnom stanju), a da na njega niko nikada i ne pomisli. Niko nema pravo da krivi Grad Sarajevo ili Vladu KS u ovom slučaju, nego isključivo vlast općine Zavidovići – napisao je Delić.

Gradonačelnica Karić je, u međuvremenu, kazala da nije znala da u Zavidovićima postoji interes za zadržavanje ove kulturno-historijske znamenitosti, budući da je ona sedam puta oglašavana na prodaju, te izrazila spremnost da se razgovara o pronalasku rješenja za novonastalu situaciju.

Javnosti se, po pitanju ove lokomotive, obratio i Hašim Mujanović, gradonačelnik Zavidovića.

 

Prodaja “Krivaje”

On je rekao kako je dogovoreno da će Općina Zavidovići biti “pravovremeno obaviještena o eventualnoj prodaji lokomotive, što do sada nije učinjeno”.

– Sudeći prema aktu, parna lokomotiva „Kusače“ već je prodata, i to vjerovatno bez objave javnog oglasa. Zavidovići i Zavidovićani su ponovo izdani od onih koji su 2014. godine prodali veći dio imovine IP „Krivaja“, a sve to u znak zahvalnosti za dato povjerenje, i to pod izgovorom da se brinu o pravima radnika – naveo je Mujanović.

 

  • Transparent koji se pojavio u gradu

    Transparent koji se pojavio u gradu

U Zavidovićima je osvanuo i transparent „Ne damo Ćiru, simbol grada nije na prodaju“, kojim su građani iskazali nezadovoljstvo.

Putem društvenih mreža, pojedinci iz Zavidovića najavili su i proteste.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci