Home VIJESTINajnovije Dodik: Podnijet ćemo prijave protiv CIK-a, ovo je napad na RS

Dodik: Podnijet ćemo prijave protiv CIK-a, ovo je napad na RS

by rajvosa
0 komentara

Naveo je kako trenutni rezultat po kojem on vodi u odnosu na protukandidatkinju Jelenu Trivić ne odgovara ni unutrašnjim faktorima, ni nekim drugima

Lider SNSD-a i još uvijek aktuelni član Milorad Dodik izjavio je danas da će biti podnesene krivične prijave pojedinačno protiv članova Centralne izborne komisije BiH jer je CIK urušio pravo na pravni postupak, odnosno žalbu na naredbu ove institucije o ponovnom prebrojavanju glasova za predsjednika i potpredsjednika RS.

Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjoj Luci rekao novinarima da su izborni rezultati legalni i legitimni i da sve što se sada dešava jeste manipulacija.

SNSD neće prihvatiti ponovne izbore

– Izborni rezultati ne mogu biti predmet sumnje. Mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih članova CIK-a pojedinačno jer smatramo da su urušili prava drugoga na fer pravni postupak jer su onemogućili da se uloži bilo kakva žalba – naveo je još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH.

Naveo je kako trenutni rezultat po kojem on vodi u odnosu na protukandidatkinju Jelenu Trivić ne odgovara ni unutrašnjim faktorima, ni nekim drugima.

– U ovom trenutku kruži snimak paljenja glasačkih listića, zašto se sada pojavljuje, može se lako zaključiti da je to simulacija. Na 51 glasačkom mjestu ja nisam dobio niti jedan glas, a protukandidat na 34 nije imala nijedan glas, samo su oni od toga napravili čudo. SNSD neće prihvatiti ponovne izbore to je urušavanje RS, kao što je urušavanje RS i nepravno provođenje izbora od strane CIK-a za nivo RS. Zakon kaže da mogu da provode samo za nivo BiH. Sve je ovdje nepravno. Ovo je zemlja koja je propala i koja nema šanse da preživi. Zato ja pozivam naše ljude da se okupe oko RS – rekao je Dodik.

Na sceni brutalan napad na RS

Predsjednik SNSD-a je nekoliko puta ponovio kako je jučerašnja odluka samo način na koji CIK pokušava da “napravi problematičnu RS.

– CIK je u funkciji urušavanja RS toga naši ljudi moraju biti svjesni. RS mora biti svjesna da je ovo krajnja tačka u kojoj se borimo za njenu budućnost. Ukoliko nam ospore prava na izbor, onda nemamo nikakvog prava. Onda nam preostaje da se organizujemo oko ideje nezavisnosti RS i to će biti aktivnost koju ćemo provoditi u narednom vremenu – dodao je.

Napao članove CIK-a

Napao je i članove CIK-a na ličnom osnovu.

– Bjelica – Prutina se sastajala sa Šarovićem u kritičnim danima gdje je dobila upute. A predsjednik CIK-a je antisrbin, on radi sve protiv RS, i smatra da je ona genocidna i učinit će sve da joj napravi štetu – još jedna je u nizu spornih Dodikovih izjava.

– Sama činjenica da se glasanje izmješta iz RS ukazuje na to da joj se oduzima suverenitet, govorite nam da nismo dostojni da provedemo izborni proces – dodao je.

Medijima se obratila i još uvijek aktuelna predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović.

– Jasno se pokazuje da je ovo opozicija unaprijed smislila jer su znali da su gubitnici. Ovo je laž i smišljena namjera CIK-a u dogovoru sa opozicijom i strancima – njene su riječi.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci