Home VIJESTINajnovije Cijene hrane na svjetskom tržištu padaju šesti mjesec zaredom

Cijene hrane na svjetskom tržištu padaju šesti mjesec zaredom

by rajvosa
0 komentara

Indeks cijena hrane u svijetu opao je u septembru, šesti mjesec zaredom, navodi se u izvještaju koji je danas objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO Indeks cijena hrane u septembru prosječno je u prosjeku bio 136,3 poena, što je za 1,1 posto manje nego u kolovozu, dok je godinu dana ranije ostalo 5,5 posto više od njegove vrijednosti. FAO Indeks cijena žitarica, od kolovoza je poskupio za 1,5 posto.

Cijene pšenice na međunarodnom tržištu porasle su za 2,2 posto, što je posljedica zabrinutosti oko usjeva u Argentini i SAD-u.

FAO Indeks cijena mlijeka pao je za 0,6 posto, u velikoj mjeri odražavajući utjecaj slabijeg eura naspram američkog dolara, zajedno sa tržišnim nesigurnostima i sumornim izgledima za globalni ekonomski rast.

banner

FAO Indeks cijena mesa opao je za 0,5 posto, dok je indeks cijena šećera pao za 0,7 posto u septembru, uglavnom vezan za dobre proizvodne izglede u Brazilu zajedno s nižim cijenama etanola i efektima kretanja valute.

FAO je u svom izvještaju smanjio globalnu prognozu proizvodnje žitarica za 2022. godinu, na 2.768 miliona tona, 1,7 posto manje u odnosu na 2021. godinu. Predviđa se da će se upotreba svjetskih žitarica tokom 2022./23. godine smanjiti za 0,5 posto u odnosu na prethodnu sezonu na 2,784 miliona tona.

Očekuje se da će u 2022/23. godini omjer zaliha za upotrebu na svjetskim žitaricama opasti na 29,7 posto, sa 31 posto u prethodnoj godini.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci