Home VIJESTINajnovije Velika akcija hrvatskog GSS-a na Biokovu: 40 osoba spašavalo planinara

Velika akcija hrvatskog GSS-a na Biokovu: 40 osoba spašavalo planinara

by rajvosa
0 komentara

Četrdeset spasilaca učestvovalo je u HGGS-ovoj (Hrvatska gorska služba spašavanja) akciji spašavanja na Biokovu prije dva dana. 

Biokovo je planina koja se nalazi u Hrvatskoj. 

– Dana 18.09.2022. u 16:05 sati zaprimamo dojavu, posredstvom Službe 112, o unesrećenom planinaru na predjelu Biokova, između Šćirovca i Sv. Ilije a iznad Topola na 1.150 nadmorske visine (nmv). Na teren odmah izlaze sapsioci HGSS stanice Makarska, a kako se radi o jednom od najsurovijih i najopasnijih dijelova Biokova, u pomoć su pozvane i HGSS stanica Split te HGSS stanica Dubrovnik – piše HGSS iz Makarske.

Sveukupno je u akciji bilo 40 spasilaca. Prvi tim dolazi do unesrećenog u 18:55 sati te ga nakon imobilizacije priprema za transport. 

banner

Kako su uvjeti bili nepovoljni za transport helikopterom krenulo se u dug i iscrpljujući transport koji završava u 00:50 sati predajom unesrećenog HMS iz Makarske.

Kvalitetna priprema za odlazak u planinu nije samo oprema koju nosimo već i edukacija koju prolaze planinari u planinarskim školama u kojima između ostalog uče i o prvoj pomoći. Unesrećeni planinar bio je dobro opremljen, ali zbog teškog terena, nesreća se ipak dogodila. Kolege unesrećenog dobro su ga zbrinule i utoplile do dolaska spašavatelja te ih ovom prilikom želimo pohvaliti –  piše HGSS.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci