Home VIJESTIBiH Transparency International BiH: Djeca se zloupotrebljavaju u predizbornim kampanjama

Transparency International BiH: Djeca se zloupotrebljavaju u predizbornim kampanjama

by rajvosa
0 komentara

Izložbu na kojoj bi prikazali negativne trendove prilikom odobravanja ili odbijanja pristupa informacijama, Transparency International je povodom međunarodnog dana slobode pristupa informacijama odlučio napraviti. 

– Budući da su trendovi loši, izdvojili smo neke od najzanimljivijih odgovora kako bismo pokazali kako se to institucije odnose prema zainteresovanoj javnosti. Najzanimljiviji je slučaj kada je službenica odobrila pristup informacijama, ali je na kraju kazala da se dugo borila sa unutrašnjim glasovima, ali je na kraju ipak prevladalo to da odobre pristup informacijama – istakao je Damjan Ožegović iz TI BiH.

Istraživanja TI BiH su pokazala da oko 50 posto javnih institucija ne odgovara na vrijeme.

Rokovi se ne poštuju

Kako je kazao Ožegović, to je prvi problem pa se tako rokovi koji su ionako dugački ne poštuju. 

banner

– Drugi problem je što oko 30 posto bude odbijajućih odgovora pa se tako i sporo i teško dolazi do informacija. Institucije zaista slabo daju informacije koje se odnose na budžetska izdvajanja. Posljednjih godina trendovi su zaista isti i nema nekih značajnih promjena kada je riječ o poštovanju rokova i dobijanja informacija – rekao je.

Kazao je da je jedini pozitivan primjer bio u Kantonu Sarajevo.

– Gdje su otvorili veliku bazu podataka, odnosno, informacija pa tako proaktivno objavljuju veliki dio onoga što se traži. Međutim i tu smo primijetili praksu da one informacije koje se već objave u njihovim registrima ne budu odobrene ukoliko se traže od službenika. Dakle, nije do vlasti već je do službenika koji odobravaju, odnosno, odbijaju informacije – kazao je Ožegović.

Bez odgovora

On je pomenuo i jedan od najzanimljivijih slučajeva je, a to je objavljivanje ugovora o kupoprodaji robne kuće “Boska” u Banjoj Luci. 

– Zatražili smo informacije, ali ih nismo dobili. Odgovor je bio da je taj ugovor izgubljen – konstatovao je Ožegović.

On je govorio i o zloupotrebi djece i maljoljetnika kada je u pitanju predizborna kampanja. Ožegović je rekao da se često dešavaju primjeri zloupotrebe djece, ali je problem što su, kako kaže, zakonski okviri u tom smislu zaista usko definisani.

– Teško se može sankcionisati, pogotovo kada kandidat zloupotrebljava dijete, ali su njegovi roditelji već tu prisutni. Dakle, djeca se zloupotrebljavaju baš za njihovu promociju – zaključio je Ožegović.

Međunarodni dan slobode pristupa informacijama se obilježava 28. septembra.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci