2. maj 1992. godine – dan kada je odbranjeno Sarajevo

0

Drugi maj se obilježava kao dan odbrane Sarajeva i očuvanja Bosne i Hercegovine. Na ovaj dan 1992. godine snage bivše JNA krenule su u ofanzivu prema zgradi Predsjedništva BiH

Plan snaga tadašnje JNA da zauzmu zgradu i eliminišu tadašnje državno rukovodstvo sa Alijom Izetbegovićem na čelu nije pošao za rukom. Tada je odigrana presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao Bitka za Predsjedništvo BiH.

Drugog maja 1992. godine opsada Sarajeva, koja je do tada bila prikrivena, postala je očigledna.  Od tog dana, građani Sarajeva su bez vode, hrane, struje, uz svakodnevna žestoka granatiranja i prijetnju snajperskom vatrom živjeli 1.425 dana. 

Isti dan na Sarajevskom aerodromu uhapšen je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, a u centru grada, član Predsjedništva Fikret Abdić je bio spreman da preuzme ulogu prvog čovjeka države. Bitka za Predsjedništvo je okončana trijumfom Sarajlija. Predsjednik Izetbegović je dan kasnije razmijenjen u Dobrovoljačkoj ulici.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here