Home VIJESTINajnovije Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda: Pozivamo talibane da ukinu zabrane za afganistanske žene

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda: Pozivamo talibane da ukinu zabrane za afganistanske žene

by rajvosa
0 komentara

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) pozvalo je talibane da ukinu svoje odluke i prakse koje ograničavaju učešće žena u društvenom životu, prilikom čega su izrazili zabrinutost zbog talibanske zabrane da žene pohađaju univerzitete i rade za nevladine organizacije.

Osuđujući odluku koja sprječava afganistanske djevojčice da idu u školu nakon šestog razreda, iz VSUN-a se traži puno, ravnopravno i smisleno učešće žena i djevojčica u zemlji, piše Anadolija.

Vijeće je pozvalo talibane da ponovo otvore škole i brzo preokrenu politike i prakse koje “predstavljaju rastuću eroziju” poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Uvedena zabrana

Između ostalog, iz Vijeća su naglasili da će zabrana imati značajan uticaj na akcije humanitarne pomoći u zemlji, zahtjevajući ukidanje zabrane zapošljavanja žena u nevladinim i međunarodnim organizacijama u Afganistanu.

Podsjetimo, Talibani su 24. decembra ove godine uveli zabranu da nevladine organizacije zapošljavaju žene u Afganistanu.

Portparol Ministarstva ekonomije privremene vlade talibana Abdurahman Habib (Abdurrahman) izjavio je da je Ministarstvo navedenu odluku poslalo svim nevladinim organizacijama u zemlji i da se te odluke trebaju pridržavati.

Oduzimanje licence

Istakli su da će biti oduzete licence nevladinim organizacijama koje nisu prekinule radni odnos žena u Afganistanu.

Ministarstvo visokog obrazovanja talibanske prelazne vlade objavilo je 20. decembra da je do daljnjeg obustavljeno školovanje studentica.

Ženama i djevojčicama u Afganistanu uskraćena su mnoga prava, uključujući obrazovanje, dok je privreda zemlje teško pogođeno, jer je međunarodna finansijska pomoć smanjena nakon što su talibani došli na vlast 15. avgusta 2021. godine, piše Anadolija. U tom su procesu hiljade žena ostale bez posla u državnim institucijama i privatnom sektoru.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci