Home VIJESTIBiH Hrvatski mediji pišu: Jahorina i Bjelašnica spremne, ali skuplje

Hrvatski mediji pišu: Jahorina i Bjelašnica spremne, ali skuplje

by rajvosa
0 komentara

Skijaški centri na Jahorini i Bjelašnici spremni su za novu zimsku sezonu. Jahorina ovu sezonu dočekuje s 47 kilometara raznolikih staza, uključujući i 8,5 kilometara osvijetljenih, vertikalni transport kojim se na sat može prevesti više od 28 tisuća skijaša te s dodatnim smještajnim kapacitetima, piše Hina.

Dio staza već je u funkciji od novembra zahvaljujući novom sistemu umjetnog osnježavanja koji može funkcionirati neovisno o vanjskoj temperaturi, a službeno otvaranje skijaške sezone najavljeno je za 1. decembra.

Stalna ulaganja

Stalna ulaganja obrazloženja su i za nove cijene skijaških karata u sezoni 2022/2023, koje su za četvrtinu skuplje u odnosu na prethodnu. Dnevna skijaška propusnica u punoj sezoni za odrasle tako stoji 37 eura, a šestodnevna, koju skijaši uobičajeno kupuju ako dolaze na tjedni odmor, 159 eura.

Te cijene odnose se i na tradicionalni hrvatski skijaški tjedan nakon novogodišnjih blagdana. Iako su te cijene za bosanskohercegovačke standarde iznimno visoke, one su za 50 posto niže od prosječnih cijena skijaških karata za predstojeću sezonu u Austriji, a kao posebnu pogodnost na Jahorini nude besplatno skijanje za sve starije od 75 godina, piše Hina.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnajić izjavio je lokalnim medijima kako je zanimanje za predstojeću skijašku sezonu iznimno veliko.

– Jahorina je raspodana za ovu sezonu – ustvrdio je Ljevnajić.

Tri žičare i nekoliko ski liftova

Bjelašnica također nudi značajne smještajne kapacitete, no nešto skromniji izbor staza ukupne dužine 14,3 kilometra, od čega je nešto manje od 10 kilometara s oznakom crnih odnosno crvenih, uključujući tu olimpijski spust.

Bjelašnica raspolaže lošijim vertikalnim transportom od Jahorine, koji se svodi na tri žičare i nekoliko ski liftova, zbog čega su gužve vikendom nepodnošljive. Ove sezone u pogonu bi trebao biti novi četverosjed koji će skijašima učiniti dostupnijim staze na samom vrhu Bjelašnice.

Skromnija ponuda rezultira i znatno nižim cijenama od onih na Jahorini pa se, na planini koja je tokom  olimpijskih igara 1984. bila poprištem natjecanja u muškom alpskom skijanju, dnevna skijaška karta u punoj sezoni može kupiti po cijeni od približno 21,5 eura, dok šestodnevna skijaška propusnica stoji približno 112 eura.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci