Home VIJESTIBiH Magazinović: Ukinuti plaćanja poreza za one koji doniraju hranu

Magazinović: Ukinuti plaćanja poreza za one koji doniraju hranu

by rajvosa
0 komentara

Poslanik i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović izjavio da, prema podacima s kojima se operiše, godišnje u BiH baci se oko 400 tona hrane, od čega više od jedne trećine, odnosno 140 tona od strane privrednih subjekata.

– Danas smo ovdje radi implementacije u Parlamentu plemenite ideje Fondacije Mozaik, koji su do sada uradili veliki dio posla i sad je na institucijama i na nama političarima da uradimo svoj dio posla – kazao je Magazinović na press konferenciji o temi “Ljudi gladuju, a hrana se baca – ukinuti porez na doniranje hrane“.

Pojasnio je da se radi o ukidanju plaćanja poreza za one koji doniraju hranu.

– Vjerovali ili ne, živimo u državi u kojoj, ako bacite hranu, država vas nagradi, jer vam ne naplati PDV, a ako nahranite gladnog donirajući hranu, država vas kazni, jer morate platiti 17 posto – naveo je Magazinović.

banner

Po njegovim riječima, u takvoj situaciji finansijski se više isplati hranu baciti na deponiju, nego donirati onima koji su u stanju potrebe.

Kaže da nema tačnih podataka o tome koliko je osoba u stanju potrebe, ali “podatak s kojim se operiše da je više od pola stanovništva ispod granice ili na granici siromaštva, onako kako je siromaštvo definirano kao postojanje osnovnih mogućnosti za dostojanstven život”.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci