Home VIJESTIBiH Građani ih birali, a oni odustali od mandata: Šteta, Karić, Forto i Efendić imali više od 55.000 glasova

Građani ih birali, a oni odustali od mandata: Šteta, Karić, Forto i Efendić imali više od 55.000 glasova

by rajvosa
0 komentara

Iako su im građani dali svoj glas u želji da ih vide u skupštinskim klupama, pojedini odustaju od osvojenih mandata.

Za sada su odustali aktuelni ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Adnan Šteta (SDP), gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP), premijer Edin Forto (Naša stranka) i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić (Stranka za BIH).

Oni su ukupno osvojili 55.274 glasa.

Prema potvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije BiH Benjamina Karić osvojila je 11.917 glasova, a njen stranački kolega Adnan Šteta 10.137.

banner

Najviše glasova u Kantonu Sarajevo osvojio je aktuelni načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, 21.503 glasa.

Premijer KS Edin Forto, prema podacima CIK-a, osvojio je 11.717 glasova.

Centralna izborna komisija pozvala je zvaničnike koji su izabrani na Općim izborima 2. oktobra, a koji se trenutno nalaze na drugim funkcijama, da se što prije opredijele koji će mandat zadržati.

Nespojivi mandati su oni u općinskim vijećima općina, gradskim vijećima, te pozicije načelnika ili gradonačelnika.

Ostalo je vidjeti šta će sa svojim mandatom uraditi Sebija Izetbegvoić ili Aljoša Čampara.

Zastupnici SDA u Skupštini KS trebali bi biti Sebija Izetbegović, Haris Zahiragić, Mahir Dević, Faruk Kapidžić, Smiljana Viteškić, Faruk Selmanović i Adi Kalem. Postoji mogućnost da Sebija Izetbegović odbije mandat, obzirom da će morati birati između mjesta direktorice KCUS-a i zastupnice u Skupštini KS, a u tom slučaju će njeno mjesto zauzeti Amra Hasagić.

NiP će u Skupštini KS predstavljati Arijana Memić, Elvedin Okerić, Aljoša Čampara, Kemal Ademović, Danijela Kristić, Elvis Vreto i Rusmir Pobrić. U slučaju odlaska u izvršnu vlast Aljoše Čampare ili nekog drugog od zastupnika sljedeća bez mandata je Mersiha Mehmedagić.

SDP će imati šest zastupnika, a njihovi zastupnici će biti Irfan Čengić, Davor Čičić, Jelena Pekić i Igor Stojanović. Benjamina Karić i Adnan Šteta su odustali. U tom slučaju umjesto njih u zakonodavnoj vlasti će se naći Kenan Magoda i Samir Avdić.

Stranku za BiH je dobila pet mandata u Skupštini KS. To su Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Muamer Bandić, Admela Hodžić i Jasmin Šaljić. Umjesto Semira Efendića će se naći Elza Gaković.

Naša stranka će također imati pet zastupnika u Skupštini KS, a mandat je za sada odbio Edin Forto. U skupštini će se umjesto njega naći Sanela Klatić, kao i Vildana Bešlija, Nihad Uk, Vibor Handžić i Miomirka Melank.

Zastupnici DF-a bit će Albin Zuhrić, Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav i Vedrana Vujović, a zastupnik Za nove generacije bit će Damir Marjanović.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci