Home VIJESTIBiH Na tri lokacije postavljeni pametni reciklomati: Do sada prikupljeno 7.000 reciklažnih jedinica

Na tri lokacije postavljeni pametni reciklomati: Do sada prikupljeno 7.000 reciklažnih jedinica

by rajvosa
0 komentara

U avgustu su u promet pušteni prvi pametni reciklomati u Sarajevu na tri lokacije, ispred “Grand Centra” na Ilidži, SCC-a, te u krugu KJKP “Rad”

Medaris Šunj, menadžer kompanije „Eko grad“, koja je zadužena za servis reciklomata, navodi da su građani Sarajeva s oduševljenjem prihvatili ovaj novitet.

Niz pogodnosti

– Ponosni smo na naše sugrađane, čiji je odziv zaista fantastičan. Naš cilj je, prije svega, da educiramo šire mase osvještavanjem ličnog odnosa prema životnoj sredini, a prvi benefit koji ćemo osjetiti je čisto okruženje u kojem živimo – kazao je za „Avaz“ Šunj.

Kako bi motivirali građane da recikliraju otpad, osmislili su i niz pogodnosti.

– Imamo projekt “Reciklažom u Pionirsku dolinu”, što znači besplatan ulaz u ovaj zoološki vrt na osnovu 10 recikliranih boca, potom “Reciklažom do besplatne vožnje”, što znači besplatne karte za javni gradski prijevoz na osnovu 10 recikliranih boca. Imamo i “Plati parking reciklažom” za parkinge kojima upravlja KJKP „Rad“, “Recikliraj i Pomozi.ba”, na osnovu čega se donira ovom udruženju 0,05 KM, a donaciju plaća Turistička zajednica Kantona Sarajevo – naveo je Šunj.

Potrebe građana

Dodao je da je do sada prikupljeno 7.000 reciklažnih jedinica.

– Uskoro se očekuje postavljanje još desetak reciklomata u Sarajevu, a lokacije će biti određene naknadno, a shodno potrebama građana – zaključio je Šunj.

Sam proces reciklaže veoma je jednostavan. Na građanima je samo da svoju plastičnu, aluminijsku ili staklenu ambalažu odnesu do jednog od reciklomata i ubace je u mašinu. Reciklomati posjeduju pametni softver koji ima mogućnost prepoznavanja boca i tako vrše njihovo sortiranje.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci