Home VIJESTINajnovije Haotično stanje u Australiji: Poplava odnosi sve pred sobom, rijeke nabujale

Haotično stanje u Australiji: Poplava odnosi sve pred sobom, rijeke nabujale

by rajvosa
0 komentara

U nekoliko gradova u unutrašnjosti Australije, hiljade stanovnika, u najnaseljenijoj državi Nju Sout Voles (New South Wales), evakuirali su svoje domove tokom noći sa više od 100 upozorenja na poplave u petak, nakon što su se nabujale rijeke izlile i približile rekordnim nivoima poplava.

Ruralni grad u poljoprivrednom pojasu države, Forbes, velike poplave trenutno pogađaju.

Također, očekuje se da će rijeka Lačlan (Lachlan) doseći 70-godišnji vrhunac kasnije u petak, istaknuo je Zavod za meteorologiju, prenosi Hina.

Doseći vrhunac

Uz rijeku Murumbiddže (Murrumbidgee) kod grada Vaga Vaga (Wagga Wagga), gdje živi oko 70.000 ljudi, poplave bi uskoro mogle dosegnuti vrhunac, s predviđanjima da će razine biti veće od poplave iz 2010., navode iz ureda.

Gradonačelnica Forbesa Filips Miler (Phyllis Miller) izajvila je kako poplavna voda zapljuskuje trgovine u centru grada te da je u zajednici zavladala “mala panika”.

– Dobro smo, ali samo se ne zna gdje će ova poplava završiti -rekla je Miller za ABC Radio, prenosi Reuters.

Istok Australije zahvaćen je četvrtom velikom poplavnom krizom ove godine zbog višegodišnjeg vremenskog fenomena La Nina, obično povezanog s povećanjem količine oborina.

Vlasti najnovije poplave opisuju kao “poplave plavog neba” jer su kiše prestale, ali voda i dalje teče iz preopterećenih brana i rijeka.

Naređena evakuacija

Cijelom gradu Forbesu, s populacijom višom od 8.000, i oko 700 stanovnika sjevera grada Vaga Vaga naređena je evakuacija.

Vlada je upozorila kako će poplavljivanje poljoprivrednog zemljišta izazvati rast cijena voća i povrća, zadajući dodatnu bol obiteljima koje se već bore s velikom inflacijom.

Ekipe hitne pomoći upotrijebile su helikoptere kako bi izvukle više od 1.000 ovaca na sigurno nakon što su životinje ostale zarobljene u blizini Forbesa.

Uzgajivač stoke Čarls Lejvrti (Charles Laverty) iz Forbesa, koji ima oko trećinu svojih obora pod vodom, rekao je kako su česte poplave teško pogodile farmerske zajednice i da se mnnoge bore za oporavak.

– Mnoge moje komšije su odustale od žetve na tim područjima, što je vrlo skupo. Gubici će za njih biti razorni – rekao je Lejvrti za Australian Associated Press.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci