Home VIJESTIBiH Na teritoriji BiH od danas obavezna zimska oprema: Evo koje su kazne ako je nemate

Na teritoriji BiH od danas obavezna zimska oprema: Evo koje su kazne ako je nemate

by rajvosa
0 komentara

Na teritoriji Bosne i Hercegovini od danas je zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima propisuje obaveznu zimsku opremu, a podrazumijeva gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Također, obaveznu zimsku opremu mogu uključivati i gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni.

banner

Za neposjedovanje zimske i druge opreme predviđene su novčane kazne, a među mjerama je i isključivanje vozila iz saobraćaja.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, u skladu sa zakonskim odredvama, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Obaveza posjedovanja zimske opreme na snazi je do 1. aprila.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci