Home VIJESTIBiH Ljeto 2022. najtoplije u Evropi otkako se mjere temperature

Ljeto 2022. najtoplije u Evropi otkako se mjere temperature

by rajvosa
0 komentara

Ljeto 2022. bilo je najtoplije u historiji Evrope, objavio je satelitski monitor Evropske komisije.

Pet najtoplijih zabilježenih godina došlo je od 2016. godine jer klimatske promjene izazivaju sve duže i jače vrućine i suše tla, prenosi ScienceAlert.

Intenzivnije vrućine stvorile su šume u prahu, povećavajući rizik od razornih i ponekad smrtonosnih šumskih požara.

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) saopštila je da su temperature u Evropi bile “najviše zabilježene i za mjesec avgust i za ljeto u cjelini”.

Najtpoliji mjesec

Podaci s

u pokazali da je august bio najtopliji na kontinentu od kada su rekordi počeli 1979. godine sa “znatnom razlikom”, nadmašivši prethodni rekord postavljen u avgustu 2021. za 0,4 stepena Celzijusa (0,72 Farenhajta).

Temperature od juna do augusta 2022. bile su 1,34 stepena više od historijskog prosjeka 1991-2020, dok je sam august bio 1,72 stepena Celzijusa više od prosjeka.

Ljeto u Evropi se stavlja u okvire temperaturnog raspona u kojem Pariški sporazum o klimatskim promjenama nastoji ograničiti globalno zagrijavanje.

Sporazum iz 2015. obavezuje zemlje da ograniče prosječne globalne temperature na “znatno ispod” 2 stepena predindustrijskih nivoa i da teže ka sigurnijoj zaštitnoj ogradi od 1,5C°.

Iako se satelitski podaci protežu samo nekoliko decenija unazad, glasnogovornica Kopernika rekla je za AFP da je servis uvjeren da je 2022. najtoplije ljeto u Evropi još od 1880. godine – u ranoj fazi industrijskog doba.

Evropu je ove godine zahvatio niz toplotnih talasa, sa temperaturnim rekordima koji su rasli u mnogim zemljama, a živa je po prvi put dostigla 40 stepeni Celzijusa u Britaniji.

Služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) saopštila je prošlog mjeseca da je 2022. godina već bila rekordna godina za šumske požare, sa skoro 660.000 hektara zapaljenih u Evropi od januara.

Ljeto ekstrema

CAMS je saopštio da su požari u Francuskoj zabilježili najveći nivo zagađenja ugljikom od šumskih požara od početka evidencije 2003. godine.

EU je prošlog mjeseca saopštila da je trenutna suša koja je osušila kontinent najgora u najmanje 500 godina.

U najnovijem biltenu Globalne opservatorije za sušu Evropske komisije navodi se da je 47 posto kontinenta trenutno pokriveno upozorenjima na sušu – što znači da se tlo suši.

Dodatnih 17% je pod upozorenjem na sušu, što znači da vegetacija pokazuje znakove stresa, podstičući zabrinutost oko jesenje žetve na kontinentu.

– Intenzivan niz toplotnih talasa širom Evrope, uparen sa neobično sušnim uslovima, doveo je do ekstremnog ljeta sa rekordima u pogledu temperature, suše i požara u mnogim dijelovima Evrope, utičući na društvo i prirodu na različite načine – rekao je viši naučnik C3S Freja Vamborg.

– Podaci pokazuju da nismo imali samo rekordne avgustovske temperature za Evropu, već i za ljeto, s tim da je prethodni ljetni rekord bio star samo godinu dana – dodao je.

Na globalnom nivou, august 2022. bio je zajednički najtopliji avgust do sada. Prosječna temperatura bila je za 0,3 stepena viša od prosjeka za mjesec 1991-2020, navodi monitor.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci