Home VIJESTIBiH U brzim kontrolama Porezna uprava FBiH otkrila više od 10.000 neprijavljenih radnika

U brzim kontrolama Porezna uprava FBiH otkrila više od 10.000 neprijavljenih radnika

by rajvosa
0 komentara

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer na širem području Federacije BiH izvršili 323 inspekcijska nadzora – brzih akcija kojim su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 100 neprijavljenih radnika, 101 obveznik koji nije evidentirao promet putem fiskalnog uređaja, 17 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 19 obveznika koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 48 objekata, izdato je 211 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim kaznama u iznosu 433.700,00 KM.

Rezultati brzih kontrola

– Obavještavamo javnost i porezne obveznike da su inspektori Porezne uprave do sada samo u brzim akcijama zaključno sa 20.10.2022. godine otkrili 10.091 radnik koji je radio „na crno“. Pored neprijavljenih radnika u toku brzih kontrola utvrđeno je da je 3.325 obveznika radilo bez odobrenja za rad, da 2.553 obveznika nisu imali instaliran fiskalni uređaj i da 9.717 poreznih obveznika nije izdavalo fiskalne račune. Zbog ovih nepravilnosti zapečaćeno je 5.975 objekata i u 18.504 kontrole izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim kaznama u iznosu 45.856.975 KM – navode iz Porezne uprave FBiH.

Rezultati brzih kontrola se odražavaju kratkoročno i dugoročno na zaposlenost i rast javnih prihoda pa tako, primjera radi, ako bi samo kvantificirali broj otkrivenih i prijavljenih radnika koji su radili na crno, obračunom poreza i doprinosa na prosječnu neto plaću za juli 2022. od 1.134,00 KM (bruto 1.739 KM) dobivamo godišnji iznos poreza i doprinosa samo po osnovu plaća od cca. 103 miliona KM, a po minimalnoj neto plaći od 543 KM (bruto 826,00 KM) iznos od cca.49 miliona KM.

Otkrivanje radnika “na crno” direktno doprinosi povećanju i stanju broja zaposlenih koji na dan 30.09.2022. godine prema sjedištu poslodavca iznosi 538.336. Značaj otkrivenih radnika “na crno” se vidi i iz činjenice da samo 14 od 79 općina u FBiH ima veći broj zaposlenih od broja koji je otkrila i prijavila Porezna uprava. Otkrivanje obveznika koji rade bez odobrenja za rad doprinosi povećanju broja poslovnih subjekata, a otkrivanje obveznika bez fiskalnih uređaja i neizdavanja računa doprinosi rastu evidentiranja prometa i uplata PDV-a, što u konačnici rezultira smanjenjem sive ekonomije u Federaciji BiH.

 

Ciljevi Porezne uprave

Jedan od primarnih ciljeva Porezne uprave Federacije BiH je razvijanje percepcije i svijesti poreznih obveznika da bez prisile Porezne uprave blagovremeno i dobrovoljno prijavljuju i plaćaju svoje porezne obaveze, jer tako iskazuju i ljubav i poštovanje prema domovini. Cilj Porezne uprave nije kažnjavanje već da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, zato molimo porezne obveznike da obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, da izdaju fiskalne račune i evidentiraju promet i da posluju u skladu s važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Porezna uprava će pomagati obveznicima koji pokažu da imaju namjeru i želju da izvršavaju sve svoje porezne obaveze, a iskazat će odlučnost za poduzimanje mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

Porezna uprava Federacije BiH se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji blagovremeno izvršavaju svoje obaveze i kod kojih nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, a ostale pozivamo da pravovremeno i tačno prijavljuju svoje porezne obaveze, da posluju legalno, da svoj novac koriste za razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Porezna uprava FBiH želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima, a sinergijskim djelovanjem doprinosimo poboljšanju općeg društvenog stanja i kreiranju našeg boljeg sutra.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike i građane da prijave nepoštivanje poreznih zakona, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neizdavanje fiskalnih računa i druge koruptivne radnje. Uz punu diskreciju prijave se mogu dostaviti pozivom na besplatan broj 080 020 333, putem SMS poruke na broj mobitela +387 61 724 610, i putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba te putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci