Home VIJESTIBiH Sa ročišta u Sudu BiH: Šmrk iz pritvora utjecao na Adnana Maglića da se preda

Sa ročišta u Sudu BiH: Šmrk iz pritvora utjecao na Adnana Maglića da se preda

by rajvosa
0 komentara

Admir Arnautović Šmrk je tokom boravka u pritvoru zamolio svog advokata da utječe na Adnana Maglića da se preda, što je Maglić i uradio, te mu je prije dva dana određen pritvor.

Ovo je danas kazao advokat Zlatko Ibrišimović na ročištu pred Vijećem Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić, a na kojem je razmatran prijedlog za produženje pritvora Admiru Arnautoviću za naredna dva mjeseca.

Prilikom lišavanja slobode pokazao saradnju

Advokat je predaju Maglića objasnio u kontekstu da Arnautović do sada nije ništa uradio da onemogući ovaj krivični postupak, već da je pozitivno utjecao na istragu.

Govoreći o tome da Arnautović, čije je hapšenje odjeknulo u medijima, do sada nije pokazao namjeru da bježi, Ibrišimović je naveo da su pojedini portali već najavljivali Šmrkovo hapšenje, a on se odazvao na poziv službenika Policijske uprave da dođe u službene prostorije, te da ništa nije poduzeo da onemogući krivični postupak.

– Štaviše, prilikom lišavanja slobode pokazao je saradnju pa je nazvao drugog osumnjičenog da dođe kako bi bio lišen slobode – kazao je advokat Ibrišimović.

Inače, državna tužiteljica Anja Ljuboje-Romić danas je istakla razloge zbog kojih Tužilaštvo traži produženje pritvora za Arnautovića. Pred Tužilaštvom je rad na daljnjoj analizi aplikacije “Sky” i identificiranje ostalih osumnjičenih.

Zbog sumnje u pranje novca potrebno je, navela je tužiteljica, provesti i finansijsku istragu. Tužilaštvo sumnja da je Arnautović, koji se tereti za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga, novcem dobivenim izvršenjem krivičnih djela kupovao nekretnine, automobile i koristio ga u poslovnim tokovima.

Organizirao međunarodnu grupu

Tužilaštvo, a što je navedeno u prijedlogu za pritvor, Šmrka sumnjiči da je u periodu od polovine 2019. do danas na teritoriji BiH, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Španije, Južne Amerike, Srbije, Crne Gore, Švicarske, Slovenije, iako je znao da se radi o opojnoj drogi, kao i da nema odobrenje nadležnog organa za nabavku, kupovinu, držanje i prodaju opojnih droga, organizirao međunarodnu kriminalnu grupu koja se kontinuirano bavila neovlaštenim prometom opojnih droga kokain, kanabis i spid.

Advokat Ibrišimović je kazao da se Šmrku stavljaju na teret krivična djela teška tjelesna povreda i nasilničko ponašanje. Naveo je da ova djela niti su pokušana niti dovršena. Što se tiče navoda da se Arnautovićeva dovodila u vezu s iznudama, izazivanjima opće opasnosti, podmetanjem požara, upotrebom vatrenog oružja, advokat je istakao da mu nije jasno zašto se u slučaju Arnautovića to spominje jer nije ispitan za ova krivična djela.

Predlažući kućni pritvor i mjere zabrane za Arnautovića, Ibrišimović je istakao da Šmrk nije mogao utjecati na istragu, svjedoke i ostale osumnjičene. Advokat je kazao da je Šmrk državljanin BiH, i da su mu u našoj zemlji i roditelji, djevojka, djeca i bivša supruga.

Napomenuo je da je Arnautović pred Sudom BiH bio osuđen za isto krivično djelo te da je izdržao kaznu zatvora.

– Tužilaštvo navodi kontinuitet od 2019. godine do danas, a iz dokaza ćete vidjeti da je djelovanje grupe završeno u februaru 2021. godine – naveo je Ibrišimović.

Arnautović je kratko kazao da se slaže sa svim što je njegov advokat rekao.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci