Home VIJESTINajnovije Četiri miliona djece osiromašeno zbog rata u Ukrajini

Četiri miliona djece osiromašeno zbog rata u Ukrajini

by rajvosa
0 komentara

Četiri miliona djece gurnuto je u siromaštvo istočne Evrope i centralne Azije zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali i posljedice koje su nastale zbog toga.

– Djeca snose najteži teret ekonomske krize izazvane ratom u Ukrajini – navode iz UNICEFA.

Zapadne sankcije

Konflikt i rastuća inflacija doveli su dodatnih četiri miliona djece širom istočne Evrope i centralne Azije u siromaštvo, što je povećanje od 19 posto od 2021. godine, navodi se u izvještaju.

UNICEF je svoje zaključke izveo iz studije podataka iz 22 zemlje.

Ogroman efekat proizveo je udarac zapadnih sankcija na rusku ekonomiju u kombinaciji sa njenom velikom populacijom.

Užasan trag

– Djeca u cijelom regionu su zahvaćena užasnim tragom ovog rata – rekao je regionalni direktor UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju, Afsan Kan (Afshan Khan).

Dodao je da ako sada ne podržimo ovu djecu i porodice, nagli porast siromaštva djece gotovo sigurno će rezultirati izgubljenim životima i izgubljenom budućnosti.

– Što je porodica siromašnija, to veći udio svojih prihoda mora potrošiti na hranu i gorivo, ostavljajući manje za zdravstvo i obrazovanje djece, Oni su također više u opasnosti od nasilja, eksploatacije i zlostavljanja – saopćeno je u izvještaju.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci