Home VIJESTIBiH Crnadak: CIK neka sve detaljno utvrdi, oprezni smo, jer je SNSD ranije pokazao sklonost prema izbornim prevarama

Crnadak: CIK neka sve detaljno utvrdi, oprezni smo, jer je SNSD ranije pokazao sklonost prema izbornim prevarama

by rajvosa
0 komentara

Gostujući u emisiji “Odbrojavanje” na BHT, potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak pozvao je SNSD da ne diže tenzije u društvu i ne podiže temperaturu kod svojih pristalica zbog odluke CIK o ponovnom brojanju glasova.

– Nakon što smo imali siledžije na biračkim mjestima, istjerivanje posmatrača, uništavanje izbornog materijala, prepravljanje rezultata, upisivanje nula Jeleni Trivić, glasanje u tuđe ime, skoro 10 hiljada slijepih za koje je neko drugi morao glasati i brojne druge nezakonitosti, najbolja moguća odluka je da CIK tačno utvrdi rezultat i neka se precizno javnosti pokaže kakvo je stanje u vrećama – rekao je Crnadak.

Crnadak je naveo da niko ko nije radio nezakonite stvari nema razloga da brine, ali je indikativno što su u SNSD nervozni, boje se ponovnog brojanja i pokazuju strah od onoga što bi moglo uslijediti nakon brojanja.

Potvrđene optužnice

– Mi smo veoma oprezni jer je SNSD već pokazao sklonost prema izbornim prevarama, pa imamo preko 200 potvrđenih optužnica za krađu glasova na izborima u Doboju 2020. godine.

Također smo prijavili CIK da su 93 člana SNSD koja su izabrana na izborima za mjesne zajednice postavljeni u biračke odbore u gradu Doboju – istakao je Crnadak.

On kaže da RS treba istinu i tačne rezultate, a svi oni koji su mijenjali volju birača morat će odgovarati i snositi sankcije.

Po pitanju kandidatskog statusa BiH za EU, Crnadak je naveo da, do donošenja konačne odluke u decembru, BiH najvjerovatnije neće imati ni dodijeljene sve mandate, a kamoli formirane sve nivoe vlasti i da nije optimista.

Lični profit

– Ne mogu SNSD i njihovi partneri ispuniti uslove koje se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i sukoba interesa kad oni u tome direktno učestvuju. Na primjer, najveća korupcija i milionske zarade preko noći, za vrijeme korone, u RS se vežu za SNSD, US i vladajuću koaliciju. Najveći sukobi interesa također se vežu za njih, jer skoro svaki poslanik vladajuće većine je istovremeno negdje direktor, zamjenik ili izvršni direktor. Prema tome, nije realno očekivati da oni sami sebe hapse, da radi protiv sebe i tako ispunjavaju uslove za kandidatski status – ističe Crnadak.

Kaže da je poseban problem što SNSD više uopšte nije zainteresovan za evropski put i najviše bi volio od RS napraviti neki novi Donbas ili Lugansk.

– Njih zanimaju samo tenderi i lični profit, čak su direktno išli i protiv interesa Srbije, pa su na sva tri glasanja u UN o ratu u Ukrajini bili protiv stavova koje su zauzeli Srbija i zemlje članice EU. Prema tome, kad je u pitanju evropski put, sa SNSD i njihovim partnerima nemamo se čemu nadati – poručio je Crnadak.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci