Home VIJESTIBiH Državni policajac za 1.000 eura odavao tajne kriminalcima

Državni policajac za 1.000 eura odavao tajne kriminalcima

by rajvosa
0 komentara

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH nakon ispitivanja osumnjičenog uputio je prijedlog pritvora za osumnjičeno Fahrudina Gačanovića, rođenog 1979. godine, zaposlen kao policijski službenik DKPT BiH, ranije zaposlenik SIPA BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, od više lica iz kriminogenih struktura, sa kojima je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem Skaj aplikacije, kao i dogovarao dostavljanje kriminogenim licima, različitih informacija sa oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija, za novčane naknade u iznosima do 1000 eura.

Ugrožavao bezbjednost

Na navedeni način, osumnjičeni je za sebe ostvarivao veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosio štetu predmetima u borbi protiv teških oblika organizovanog kriminala, a također ugrožavao bezbjednost pravosudnih i policijskih službenika koji rade na predmetima borbe protiv organizovanog kriminala.

Istraga se odnosi na krivična djela primanja dara ili drugog oblika koristi iz člana 217. i povreda tajnosti postupka iz člana 237. KZ BiH.

banner

Mjera pritvora

Mjera pritvora predožena zbog razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c) ZKP BIH, odnosno zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na drugog osumnjičenog koji je lišen slobode po nalogu Tužilaštva BiH u okviru drugog predmeta, osumnjičeni će biti ispitan u popodnevnim časovima nakon čega će biti donijeta tužilačka odluka o prijedlogu pritvora.

On je bio dugodišnji vozač Vahidina Šahinpašića Šaje, glavnog inspektora SIPA-e i pomoćnik direktora SIPA na poslovima kriminalističko istražnog odjela. Važio je za njegovog čovjeka od povjerenja. 

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci