Home VIJESTINajnovije Kineski naučnici otkrili novi mineral na Mjesecu

Kineski naučnici otkrili novi mineral na Mjesecu

by rajvosa
0 komentara

Tokom konferencije za medije je potpredsjednik Kineske uprave za atomsku energiju (CAEA) Dong Baotong objavio ime novog minerala, a to je Changesite-(Y).

“Ovo je veliko naučno postignuće za Kinu na polju svemirske nauke”, istakao je on.

Changesite-(Y) je fosfatni mineral u stupastom kristalu koji se nalazi u česticama lunarnog bazalta.

Od 140.000 čestica lunarnog uzorka, istraživači Pekinškog istraživačkog instituta za geologiju urana su identificirali, analizirali i intepretirali česticu jednog kristala radiusa oko 10 mikrona pomoću sofisticiranih tehnika uključujući difrakciju rendgenskih zraka.

banner

Kineska komisija za nove minerale, nomenklaturu i klasifikaciju (CNMNC) Međunarodnog mineraloškog udruženja (IMA) klasificirala je Changesite-(Y) kao novi mineral.

To je šesti novi mineral koji su ljudi indentificirali na Mjesecu, a Kina se sada pridružila SAD-u i Rusiji, zemljama koje su također učinile isto.

Kineska misija Chang’e-5 je 2020. godine donijela uzorke lunarnog tla na Zemlju i to je bio prvi put u periodu dužem od 40 godina. U analizi uzoraka su učestvovali istraživači nekoliko agencija uključujući Kinesku akademiju nauka, ministarstvo obrazovanja te ministarstvo prirodnih resursa.

Možda ti se također sviđa

Ostavite komentar

sarajevograd.BA uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnoviji članci